30-04-05

Paling wint na close-finish kwis van FC De Kroon

Paling won vrijdagavond 29 april j.l. de voetbalkwis van FC De Kroon in Sint-Niklaas. Organisator Claude Suy had opnieuw voor een aartsmoeilijke kwis gezorgd, waarin het een helse strijd beloofde te worden tussen de gerenommeerde kwisploegen.
 
Het niveau van de kwis werd al snel duidelijk na twee ronden waarin Goldstar (voltallig met Davy, Tom, Kim en Dominique) met 24/30 al dacht uitgeschakeld te zijn voor de eindoverwinning, maar tot zijn stomme verbazing merkte dat deze 24/30 nog goed was voor een gedeelde tweede plaats met FC De Vrede op één puntje van Paling. Na drie rondes en een verschrikkelijk moeilijke fotoronde stond Goldstar nog steeds tweede met 55/65, gevolgd door Paling 54/65, De Vrede 53/65, De Pekkers 52/65 en de Underdogs 51/65. Aan de leiding op dat moment FC Cava met 57/65. "FC Cava ?" zal u denken, een gelegenheidsploeg aan de leiding in een kwis van dit niveau? Wel niet helemaal, daar deze gelegenheidsploeg werd aangevuld met niemand minder dan Guy De Dekker (de Gooners), die uiteraard in de vele retrovragen zijn dada vond.
 
Bij de pauze veranderde niet zo veel, met op kop nog steeds FC Cava (68/80), gevolgd door Goldstar (67/80), Paling (66/80), FC De Vrede en Underdogs (65/80). Om even de moeilijkheid van de kwis aan te tonen, kunnen we melden dat outsiders als Great Old Freethiel, Oud-Turnhout en de Westkanters (met leden van Eddie Snelders, tweede in Waregem) al op respectievelijk 9, 16 en 23 punten achterstand volgden bij de rust.
 
Dat het spannend zou gaan worden bleek na zes rondes en een tweede fotoronde, waar FC Cava nog steeds de leiding had (105/130), gevolgd door Paling en Goldstar op één schamel puntje. De Underdogs leken nog aan te klampen voor de zege met een achterstand van vier punten. Voor FC De Vrede leek de kloof van zes punten al wat groot te zijn. Voor we met z'n allen de superronde in gingen hadden we een nieuwe leider, Goldstar (128/160), gevolgd door FC Cava (127/160), Paling (126/160) en FC De Vrede (123/160). De Underdogs waren vijfde (120/160) en waren daarmee, samen met de rest van het deelnemersveld, uitgeteld voor de eerste plaats.
 
De superronde, was zoals te verwachten erg moeilijk, met tien keer drie vragen, die alle drie mochten ingevuld worden (één punt per goed antwoord en vier punten voor drie goede antwoorden), doch één fout antwoord betekende nul punten op dat thema. Dus voorzichtigheid en berekende risico's waren het devies. Het was al snel duidelijk dat het een loodzware superronde zou gaan worden en dat elke fout genadeloos zou worden afgestraft. Goldstar koos voor zekerheid en vulde enkel die vragen in, waar ook quasi zekerheid over de juistheid van het antwoord bestond. Dit leverde 24 van de 30 goede antwoorden op, waarvan 6 clean sheets op 10. Goed voor 30/40. Al snel was duidelijk dat Paling het nog net iets beter
deed met 33/40 en daardoor 159/200 totaliseerde, één schamel puntje meer dan Goldstar, dat opnieuw, net als in de vorige editie in Sint-Niklaas strandde op één punt van Paling. FC Cava kreeg nog wat klappen in de superronde en eindigde op 15 punten van Paling als derde, de Underdogs waren nog vierde op 18 punten en FC De Vrede vijfde op jawel 21 punten van Paling.
 
De top 10: 1) Paling 159/200; 2) Goldstar 158/200; 3) FC Cava 144/200; 4) De Underdogs 141/200; 5) FC De Vrede 138/200; 6) De Spijkers 134/200; 7) De Pekkers 133/200; 8) Great Old Freethiel 129/300; 9) Wase Club 112/300; 10) Westkanters 109/300
 
Opmerkelijk... was uiteraard de moeilijkheidsgraad van deze kwis. Minder dan 80% voor de winnaar duidt niet op een gemakkelijke kwis, als daarenboven ook nog eens ploegen als de Westkanters en ZVC Turnhout, net wel of net niet de helft van de punten kunnen halen, zegt dat wat over waar de rest van het 26-koppige deelnemersveld uitkwam. Als slechts een tiental van de 26 ploegen de helft van de punten halen, en er een viertal ploegen rond 25-30% eindigen, moet je afvragen of deze gelegenheidskwissers ook het daaropvolgende jaar nog zin hebben om mee te doen.
 
Verder nog op te merken was de snelheid van opeenvolging van vragen en de onduidelijkheid over de dubbele antwoorden in elke vragenronde. Zo werd gevraagd wie de kapiteins waren van beide ploegen in de CL-voorrondewedstrijd Benfica-Anderlecht van dit seizoen (Simao en Bassegio). Goldstar wist beide antwoorden, maar plaatste ze in omgekeerde volgorde op het blad, waardoor twee punten, die uiteindelijk de zege gingen kosten naar de haaien gingen, terwijl over antwoord a en b in dit geval geen onduidelijkheid bestaat, noch duidelijk werd aangegeven dat deze in goede volgorde hoorden ingevuld. Je kunt je ook afvragen, wat de toegevoegde waarde is van de tegenstanders in de poule van Zuid-Korea en USA op het laatste WK in de juiste "alfabetische" volgorde te zetten.
 
Al bij al een boeiende kwis voor de toppers, waar het onderscheid kon worden gemaakt, daarvoor petje af aan de kwisopsteller, maar we vrezen een slechte reclame voor de gelegenheidskwisser.
 
Verder opmerkelijk... wat stond er in de prijzenkast? Geloof het of niet... inderdaad een gelaatsbruiner (zie verslag Zomergem-Beke op deze website). Even recapituleren... Davy wint in Zomergem een mooie Philips-doos met aan de voorzijde een naakte vrouw onder een zonnehemel op een badlaken... Vraagt vervolgens aan de organisator, wat er in de doos zit, waarop deze antwoord "ik denk een gelaatsbruiner". "Nou", denkt Davy, "daar kan ik mijn vrouwtje blij mee maken", neemt de doos, komt aan zijn tafel, opent de doos, die nogal licht aanvoelde, en wat blijkt er in te zitten, jawel een badlaken... Toeval of niet, wat staat er in de prijzenkast in Sint-Niklaas, inderdaad een echte gelaatsbruiner. Gelukkig fietst Roger van Paling nogal veel, waardoor hij dat niet nodig heeft, dus de gelaatsbruiner bleef mooi wachten op de bestemmeling. Daar hij de doos ter plaatse niet geopend heeft, blijven we nog steeds in het ongewisse of dit keer de doos ook echt een gelaatsbruiner bevatte.

09:20 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.