07-05-05

Gooners verpletteren tegenstand in Wavria-kwis

Vrijdagavond 6 mei j.l. kwamen 22 ploegen afgezakt naar de voetbalkantine van KVSK Wavria. Onder deze 22 deelnemende ploegen heel wat kleppers uit het circuit, zoals Goldstar (met Davy, Kim, Tom en Dominique), Kwistedatte (zonder Pascal maar met Ivan Van Laere), de Gooners (in hun sterkste opstelling), Mercator, de Underdogs, FC De Vrede en een in laatste instantie ingevoerde fusie tussen FC Bouwel en Nijlen United (de "Torfs"-connectie zullen we maar zeggen). Enkel Paling kwam verzwakt aan de aftrap door de afwezigheid van Roger Raeyen, de kwisopsteller van dienst, die als een wandelende encyclopedie de kwisgerelateerde zaken in goede banen moest leiden, en van Julien Rymenants, die als hoofd van de jurytafel fungeerde. De presentatie was in handen van Jos "Jokke" van Gelder, bekend uit het wieler-en sportquizmilieu.
 
Dat het peleton niet lang gesloten ging blijven, bleek al meteen vanaf ronde 1. De Gooners, in de vele retrovragen op sleeptouw genomen door Guy De Dekker, namen al meteen een tweepunten voorsprong op Goldstar. Enkel het zeer verassende "De Yeti's" konden nog aanklampen met een gelijk aantal punten als de Gooners. Na ronde drie werd het echter nog duidelijker, de kwis was gespeeld, en de Gooners zouden vanavond in deze setting hun tegenstand verpletteren. Hun voorsprong bedroeg toen immers al 7 punten op Mercator (aan een erg sterk seizoen bezig), 8 punten op Goldstar, 9 punten op Kwistedatte. FC De Vrede en FC Bouwel volgde al op 12 punten, Paling en de sterk gestarte Yeti's op 13 en de Underdogs op 15 punten.
 
Na de aartsmoeilijke fotoronde werd de hiërarchie van de retro-voetbalkwissen nog maar eens versterkt. De Gooners gingen de pauze in met een 10 punten-voorsprong op Goldstar dat zich als tweede parkeerde tussen De Gooners en de rest van het deelnemersveld. Daar FC De Vrede en Mercator volgden op 15 punten, Paling en de Underdogs op 20 punten, Kwistedatte en Bezemheide op 23 punten en de Yeti's en Bouwel op 24 punten.
 
Enkel ronde 5, de eerste ronde na de pauze deed nog even de illusie wekken dat het alsnog spannend zou worden, Goldstar pakte uit in deze ronde met 22/24 en kon zo vier punten dichter komen op de Gooners. De kloof bedroeg nog zes punten, wat toch weer enige spanning in de kwis bracht. Maar deze spanning werd in de daaropvolgende tafelronde - what's in a name - dan ook meteen van tafel geveegd door de Gooners (29 punten voor de Gooners versus 21 voor Goldstar). Voor de superronde aanving was alles dus beslist. De Gooners zouden de kwis gaan binnenhalen (met 20 punten(!!) voorsprong op nummer twee), Goldstar zou nog riant tweede eindigen en het zou enkel nog spannend worden om de derde plaats tussen Mercator, FC De Vrede en de Underdogs. Uiteindelijk zou Mercator deze felbevochten en verdiende derde plaats nog binnenrijven.
 
De Uitslag: 1) Gooners 191; 2) Goldstar 171; 3) Mercator 163; 4) FC De Vrede 155; 5) De Underdogs 154; 6) Kwistedatte 148; 7) De Yeti's 148; 8) FC Bouwel 145; 9) Paling 142; 10) De Spijkers 141; 11) Kameleon 140; 12) Bezemheide 135; 13) The Lucids 115; 14) Geshaa Roovers 113; 15) IKM 110; 16) Hogerop 109; 17) Queen of the South 83; 18) Pocolocoboys 87; 19) Jeugdbestuur KSK 68; 20) De Brians 64; 21) De Hammerke's 39; 22) Wavria Girls/Boys 45  

Opmerkelijk was... dat de uitslag op een duidelijk andere hiërarchie duidt tussen hedendaagse kwissen en kwissen uit de oude doos. Het siert het circuit dan ook dat er regelmatig van beide walletjes gegeten wordt: of kwissen zijn heel recent of kwissen zijn heel erg retro. De laatste twee (Sint-Niklaas, maar vooral deze in Wavria) neigden sterk naar dat tweede. Er zijn maar weinig kwissen die beiden goed kunnen combineren.

Verder valt te vermelden dat kwisopstellers Roger en Julien, weer erg goed hun best hadden gedaan om in hun naslagwerken en notities uit het verleden te duiken (zoals de gezamelijke foto van Jock Stein en Alec Ferguson, gisteren in zwart-wit, op onze site in kleur) om met een paar kanjers van vragen op te komen. Risico bij retrovragen en retro-denkvragen is dat het zeer moeilijk is om alle vragen waterdicht te krijgen, wat hun nochtans gelukt is. Er werd enkel over het hoofd gezien dat Aimé Antheunis ook nog kampioen was met RC Genk en dan was er nog... Bob De Keyser, verdediger van Bayer Leverkussen, speelde Uefacupfinale in 1988 en was daarmee de 7e Belg, die ooit een Europese finale speelde met een niet-Belgische ploeg. Allang vergeten door de meeste van ons, en dit was zo gebleven, ware het niet dat in deze kwis ene Guy De Dekker, auteur van "Belgian players - European cups 1955-2003", deel uit maakte van de verpletterende Gooners.

09:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.