28-05-05

Goldstar wint één derde van zijn kwissen

Nu het voetbalseizoen zijn ontknoping nadert, is ook het voetbalquizseizoen zo stilaan ten einde. Volgende week is er nog wel een voetbalquiz in Oosteeklo en kunnen de echte die-hards zich nog eens individueel met mekaar meten in Evergem - zie ook verder op deze site -. Tijd dus voor een round-up en enkele Goldstar statistieken:
 
  • Goldstar nam dit seizoen deel aan maar liefst 24 voetbalkwissen, wat een enorm aantal is, wat duidelijk bewijst dat het voetbalkwiscircuit leeft. Het merendeel van deze kwissen vond plaats in het Antwerpse/Brabantse, maar ook in Limburg, Oost-en West-Vlaanderen rijzen hier en daar wat voetbalkwissen op. De tijd voor de langverwachte ranking is wellicht rijp?
  • Acht keer wist Goldstar dit seizoen aan het langste eind te trekken. Als je kwissen al kunt kwalificeren in overheersend recente vragen/overheersend retro-vragen/gezonde mix van beiden leren we hieruit dat Goldstar 4 recente kwissen won (KV Mechelen, Bezemheide, Turnhout, Minderhout), 3 gevarieerde (Meulebeke, Bouwel, Kasterlee) en 1 meer op retro-gerichte (Zomergem-Beke). Hoewel je natuurlijk over deze subjectieve indeling der kwissen kan strijden.
  • Ook het Poulidor-syndroom is Goldstar dit seizoen niet vreemd geweest, maar liefst 9 keer werden zij tweede, waarvan 5 keer na Paling, twee keer na de Gooners, twee keer na FC De Vrede en 1 keer na Nijlen United. 
  • Verder werd Goldstar drie keer derde, één keer vierde, één keer zesde en één keer achtiende, hoewel we die laatste maar vlug zullen vergeten.
  • Op persoonlijk vlak deelde Dominique 8 keer in de overwinning, Davy zeven keer enkel niet op KV Mechelen), Tom zes keer (niet in Meulebeke, Minderhout), Kim vier keer (Bezemheide (z'n allereerste kwisoverwinning ooit), Bouwel, Kasterlee, Zomergem-Beke) en verder danken we één overwinning aan Rany (KV Mechelen) en gastspelers Luc Van Loock (Meulebeke), Tino van Wetswinkel (Meulebeke) en Marc Van Hout (Minderhout).

Een lang seizoen is dus ten einde en we willen hierbij al onze kwiscollega's, tegenstanders, maar vooral stuk voor stuk goede vrienden geworden, bedanken voor het prettige en aangename seizoen. Iedereen een goede vakantie, de batterijen weer opladend, zodat we er vanaf september/oktober weer kunnen invliegen. Initiatieven, nieuws van het kwisfront zal/kan verder gedurende de zomerperiode via deze site gemeld worden. Hebben jullie nog nieuws aangaande het kwiscircuit meldt het dan even via de mail-button.

Goede vakantie en zij die het volgende week individueel in Evergem gaan wagen, net als Tom, Kim en Dominique, veel succes.

11:51 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

FC De Vrede klopt nog maar eens Goldstar in Schriek

FC De Vrede heeft vrijdagavond 27 mei j.l. de voetbalquiz van Schriek, de voor Goldstar laatste van het huidige voetbalseizoen, gewonnen. Het was van begin tot einde een hardbevochten strijd voor de overwinning.
 
Aardige opkomst in Schriek, ondanks de zomerse temperatuur. Een vijfentwintigtal ploegen wisten de weg naar de parochiezaal van Schriek te vinden. Onder hen naast Goldstar en FC De Vrede ook vaste waarden als de Underdogs, Paling (met twee - Julien Rijmenants en Dominique Luyten), Mercator (die vanaf dit seizoen ook als vaste waarde geldt en er wekelijks weer bij was), ZVC Turnhout. Daarnaast nog een pak outsiders als Barça, de Noorderkempen, Great Old Freethiel, Just for Fun en de Spijkers, die vaak in dit soort kwissen, die erg teruggrijpen op het voorbije voetbalseizoen en minder op kennis uit het verleden, toch steeds weer goed zijn voor een verassing. Als belangrijkste afwezigen dus enkel de Gooners, Nijlen United, FC Bouwel en 't Kleske, die wellicht allen al afhaakten en zich opmaken voor het nieuwe seizoen.
 
De kwis, die nochtans goed in mekaar stak, hoewel de retro-specialisten wellicht niet echt aan hun trekken kwamen, wegens erg recent, begon met een kleine organisatorische flater. Het invulblad voor ronde 4, de invulronde, werd reeds voor de kwis op tafel gelegd. Dit laat steeds weer toe, dat enkele minder sportieve zielen, de befaamde hulplijn (bel eens een vriend) kunnen gebruiken via SMS. Dit werd dan meteen ook onderkend door de organisatie, die verder vlekkeloos zou verlopen.
 
Na ronde 1, 2 en 4, waar we mee waren begonnen nam Goldstar de leiding met 34/35, daarmee één punt voorsprong totaliserend op FC De Vrede en drie punten op outsiders Barça en de Spijkers. Mercator en de Underdogs volgden dan al op 6 punten van de leiders.
Na de fotoronde over het Belgische voetbal, waar Goldstar zich verslikte in een oude Club Brugge-foto van Georges Leekens en FC De Vrede in ééntje van broertje (Zlatan) Runje en ronde 5, leidde Goldstar aan de pauze nog steeds met twee punten voorsprong op FC De Vrede en de verassende Spijkers (met het maximum op de fotoronde), die in deze kwis wel echt nagels met koppen sloegen daar zij enkel met twee man aan de aftrap verschenen. Barça nog steeds knap vierde op vier punten van Goldstar en Mercator vijfde op zeven punten.
 
Na ronde 6 volgde de tweede fotoronde, dit keer buitenlands voetbal (duidelijk een specialiteit van de Spijkers), die tevens gekruid was met een twaalftal emblemen, waaronder dat van FC Linfield, 45 keer landskampioen van Noord-Ierland, wat misschien wel de originaliteitsprijs van deze kwis verdiende. Goldstar mistte de foto van het stadion van Nice, samen met drie emblemen - naast dat van Linfield, ook nog dat van Botafogo en het oude logo van de Luxemburgse bond (net als dat van Zwitserland, werd voor het oude logo geopteerd in plaats van het vernieuwde). Ook FC De Vrede liet twee punten liggen waardoor we een toch wel verassende tussenstand kregen met de Spijkers op kop met 99 punten, gevolgd door FC De Vrede met 98 punten en Goldstar met 97 punten, de rest van het deelnemersveld volgde dan al op meer dan 10 punten.
 
Vervolgens volgde nog een ronde Engels voetbal en een ronde met driedubbele antwoorden, alvorens we de superronde in gingen. Dit bleek nog een kolfje naar de hand van FC De Vrede te zijn, die zich in pole position wistten te wringen met 112 punten, Goldstar was tweede met 110 punten en De Spijkers derde met 109 punten. De superronde bestond uit 7 vragen in plaats van de traditionele tien, met een aantal Schriek-klassiekers die elk jaar weerkeren, zoals in welke stad speelt deze ploeg (Valerengen-Hammarby-Häcken), wie was topschutter voor zijn club in de Belgische competitie en uit welk land komt deze ploeg (o.a. Levadia Maardu, Mika Ashtarak). Goldstar totaliseerde in deze superronde 28 punten, wat niet genoeg bleek voor de overwinning, want ook FC De Vrede scoorde 28 punten, waardoor zij dus verdiend de overwinnning pakten. Sterk was het nummer van de Spijkers, die met z'n tweeën knap derde eindigden op 4 punten van FC De Vrede en slechts twee van Goldstar. En eigenlijk kan dit ook gezegd worden van Barça, knap vierde op 9 punten.
 
De Top 15: 1) FC De Vrede 131/141; 2) Goldstar 129; 3) De Spijkers 127; 4) Barça 122; 5) Underdogs 112; 6) Mercator 111; 7) Noorderkempen 108; 8) Ter Hage Wonderers 107; 9) The Fowlers 104 - Great Old Freethiel 104; 11) Club Brugges Beste 103 - ZVC Turnhout 103 - Paling 103; 14) IKM 102 - Club Brugge 1992 102; 16) Just for Fun - SH Rovers
 
Opmerkelijk was... dat de blitzstart van Goldstar duidelijk veel krachten heeft gekost, toen in de fotoronde bleek dat Kim Wuyts plotseling te kampen kreeg met krampen en een halve fotoronde is moeten gaan rechtstaan. Hiermee distancieert Goldstar zich dan ook van de insinuatie dat dit een schijnmanoever was om op de tafel van FC De Vrede mee te spieken, maar eerder het gevolg van een felbetwiste voetbalmatch met Sasha Van Wetswinkel - zoon van - voor aanvang van de kwis. 
 
Verder valt de lage kwotering van Paling, slechts met z'n tweeën, in het oog - bij Goldstar bekend als het Gestelsyndroom (toen ook een recente kwis en pas 19e met z'n tweeën - Rany/Dominique) -, maar meer verontrustend was het nieuws dat Roger (Paling) zou overwegen te stoppen. Hopelijk is het het goede weer, gekoppeld aan eindeseizoensmoeheid, waar we wellicht allemaal mee kampen na een erg lang en intensief kwisseizoen, en geen vaststtaande keuze, want een monument als Roger mag in het voetbalkwiscircuit niet ontbreken. Dus Roger, kop op, zodat we je volgend jaar weer terug mogen begroeten. 

11:13 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-05

Wie klopt Didier Colpaert in individuele voetbalquiz te Evergem?

De inschrijvingen voor de individuele voetbalquiz van het E.K.V. te Evergem op 4 juni e.k. lopen voorspoedig, werd ons vanavond bevestigd door Patrick Audenaert, organisator. De vraag is echter wie Didier Colpaert van een zevende overwinning kan houden. Colpaert won onafgebroken tussen 1998 en 2004, met uitzondering van 2002 toen de zege naar Willy Heirman (Underdogs) ging.
 
De rode draad in de kwis van dit jaar is Polen en de centrale gast is de trainer van Evergem, Vital Borkelmans. Ook over Vital mogen enkele vragen worden verwacht. Verder opmerkelijk is dat de centrale gast van vorig jaar, Wim de Coninck, dit jaar ook weer van de partij is, maar dan als deelnemer. Het beloofd dus weer een spannende quizavond te worden in Evergem.
 
Van Goldstar-zijde zullen Dominique Goven (5e in 2003, 3e in 2004), Tom Smolders (eerste deelname) en Kim Wuyts (eerste deelname) deelnemen.
 
Inschrijven kan nog bij Patrick Audenaert, tel. 09/357 65 34 of via e-mail patrick.audenaert@wol.be. Plaats van het gebeuren: VTB-VAB lokaal, Hekstraat 7, B-9940 EVERGEM. Aanvang kwis om 19 uur.

21:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-05

Kwistedadde wint kwis te Gierle

Vrijdag 13 mei j.l. heeft Kwistedadde de kwis van Gierle op zijn naam geschreven. Organisator en kwismaster Luc Van Loock kon slechts op 14 ingeschreven ploegen rekenen. Naast Goldstar dat door privé- en professionele omstandigheden niet kon deelnemen, moest ook Paling in laatste instantie nog forfait geven. Doch kon Luc nog over een aantrekkelijk deelnemersveld beschikken met Mercator, de Prutsers, FC Bouwel, Kwistedadde, Great Old Freethiel en FC De Vrede, en was het vooral uitkijken hoe onze eigen "Goldstar" Tom Smolders het er met zijn Geel-Groen vanaf zou gaan brengen, in een ploegje van drie met o.a. Jo Van Hoof, na lange tijd nog eens terug in het quizcircuit.
 
Na twee ronden stond Geel-Groen verassend mee op kop, samen met FC Bouwel, wat tevens wees op de aard van de kwis, geknipt voor ploegen met een sterke kennis van het hedendaagse voetbal. De fotoronde, traditioneel een kolfje naar de hand van FC De Vrede, bracht dan weer enige verandering in de stand. FC De Vrede nam de leiding over met een 20/20 in hun specialiteit en wist hun voorsprong vast te houden tot aan de pauze, waarin het leidde met 78 punten, één meer dan Kwistedadde, twee meer dan Geel-Groen, drie meer dan Mercator en verder volgden Bouwel op zes en de Prutsers en Festus op 8 punten van de leiders.
 
In ronde 6 liep FC De Vrede door een 10/10 dan weer een puntje uit op Kwistedadde en daardoor kwam Geel-Groen verassend op gelijke hoogte met de Westvlamingen, maar moest in ronde 7 dan weer 2 punten toestaan op hun naaste opponenten door het falen op twee vragen uit het voetbalverleden. Dan volgde de tweede fotoronde waar Kwistedadde uitpakte met een 20/20 en FC De Vrede op hun favoriete onderdeel slechts 17/20 behaalde, wat na een ronde dubbele antwoorden en een tiende ronde Kwistedadde aan de leiding bracht voor de superronde met twee punten voorsprong op FC De Vrede, vier op Mercator, zes op Geel-Groen, 13 op Bouwel, 17 op de Prutsers en 18 op Festus.
 
In de superronde bleek Geel-Groen de hoogste score te behalen met 27/30, maar kon hiermee de kloof niet dichten op Kwistedadde dat 24/30 haalde en hiermee verdiend de kwiszege op zak stak. Doordat Mercator ook 24/30 scoorde en FC De Vrede 22/30 behaalde, klom Geel-Groen totaal onverwacht nog naar plaats twee in de eindstand. Mercator werd derde door een beter resultaat in de superronde dan FC De Vrede dat vierde eindigde.
 
De uitslag: 1) Kwistedadde 169; 2) Geel-Groen 166; 3) Mercator 165; 4) FC De Vrede 165; 5) FC Bouwel 153; 6) De Noorderkempen 150; 7) Great Old Freethiel 148; 8) Festus 148; 9) de Prutsers; 10) PSV-Forever; 11) Tsunami United; 12) FC Gierle; 13) FC Konijnenberg; 14) Boca Tielen
 
Opmerkelijk was... de sterke prestatie van Geel-Groen op deze kwis. De recentheid van de vragen speelden hierin zeker een rol, en daardoor bleek ook dat een aantal vragen uit het verdere verleden, zoals die van de Peruviaanse voetbalheld Cubillas (zie foto) of de foto uit de oude doos van Uli Hoeness, Geel-Groen nog beletten om nog iets dichter te eindigen. Maar alsnog een dikke proficiat aan Jo en Sven om samen met Tom de kleppers het vuur aan de schenen te hebben gelegd. 


20:41 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-05

Gooners verpletteren tegenstand in Wavria-kwis

Vrijdagavond 6 mei j.l. kwamen 22 ploegen afgezakt naar de voetbalkantine van KVSK Wavria. Onder deze 22 deelnemende ploegen heel wat kleppers uit het circuit, zoals Goldstar (met Davy, Kim, Tom en Dominique), Kwistedatte (zonder Pascal maar met Ivan Van Laere), de Gooners (in hun sterkste opstelling), Mercator, de Underdogs, FC De Vrede en een in laatste instantie ingevoerde fusie tussen FC Bouwel en Nijlen United (de "Torfs"-connectie zullen we maar zeggen). Enkel Paling kwam verzwakt aan de aftrap door de afwezigheid van Roger Raeyen, de kwisopsteller van dienst, die als een wandelende encyclopedie de kwisgerelateerde zaken in goede banen moest leiden, en van Julien Rymenants, die als hoofd van de jurytafel fungeerde. De presentatie was in handen van Jos "Jokke" van Gelder, bekend uit het wieler-en sportquizmilieu.
 
Dat het peleton niet lang gesloten ging blijven, bleek al meteen vanaf ronde 1. De Gooners, in de vele retrovragen op sleeptouw genomen door Guy De Dekker, namen al meteen een tweepunten voorsprong op Goldstar. Enkel het zeer verassende "De Yeti's" konden nog aanklampen met een gelijk aantal punten als de Gooners. Na ronde drie werd het echter nog duidelijker, de kwis was gespeeld, en de Gooners zouden vanavond in deze setting hun tegenstand verpletteren. Hun voorsprong bedroeg toen immers al 7 punten op Mercator (aan een erg sterk seizoen bezig), 8 punten op Goldstar, 9 punten op Kwistedatte. FC De Vrede en FC Bouwel volgde al op 12 punten, Paling en de sterk gestarte Yeti's op 13 en de Underdogs op 15 punten.
 
Na de aartsmoeilijke fotoronde werd de hiërarchie van de retro-voetbalkwissen nog maar eens versterkt. De Gooners gingen de pauze in met een 10 punten-voorsprong op Goldstar dat zich als tweede parkeerde tussen De Gooners en de rest van het deelnemersveld. Daar FC De Vrede en Mercator volgden op 15 punten, Paling en de Underdogs op 20 punten, Kwistedatte en Bezemheide op 23 punten en de Yeti's en Bouwel op 24 punten.
 
Enkel ronde 5, de eerste ronde na de pauze deed nog even de illusie wekken dat het alsnog spannend zou worden, Goldstar pakte uit in deze ronde met 22/24 en kon zo vier punten dichter komen op de Gooners. De kloof bedroeg nog zes punten, wat toch weer enige spanning in de kwis bracht. Maar deze spanning werd in de daaropvolgende tafelronde - what's in a name - dan ook meteen van tafel geveegd door de Gooners (29 punten voor de Gooners versus 21 voor Goldstar). Voor de superronde aanving was alles dus beslist. De Gooners zouden de kwis gaan binnenhalen (met 20 punten(!!) voorsprong op nummer twee), Goldstar zou nog riant tweede eindigen en het zou enkel nog spannend worden om de derde plaats tussen Mercator, FC De Vrede en de Underdogs. Uiteindelijk zou Mercator deze felbevochten en verdiende derde plaats nog binnenrijven.
 
De Uitslag: 1) Gooners 191; 2) Goldstar 171; 3) Mercator 163; 4) FC De Vrede 155; 5) De Underdogs 154; 6) Kwistedatte 148; 7) De Yeti's 148; 8) FC Bouwel 145; 9) Paling 142; 10) De Spijkers 141; 11) Kameleon 140; 12) Bezemheide 135; 13) The Lucids 115; 14) Geshaa Roovers 113; 15) IKM 110; 16) Hogerop 109; 17) Queen of the South 83; 18) Pocolocoboys 87; 19) Jeugdbestuur KSK 68; 20) De Brians 64; 21) De Hammerke's 39; 22) Wavria Girls/Boys 45  

Opmerkelijk was... dat de uitslag op een duidelijk andere hiërarchie duidt tussen hedendaagse kwissen en kwissen uit de oude doos. Het siert het circuit dan ook dat er regelmatig van beide walletjes gegeten wordt: of kwissen zijn heel recent of kwissen zijn heel erg retro. De laatste twee (Sint-Niklaas, maar vooral deze in Wavria) neigden sterk naar dat tweede. Er zijn maar weinig kwissen die beiden goed kunnen combineren.

Verder valt te vermelden dat kwisopstellers Roger en Julien, weer erg goed hun best hadden gedaan om in hun naslagwerken en notities uit het verleden te duiken (zoals de gezamelijke foto van Jock Stein en Alec Ferguson, gisteren in zwart-wit, op onze site in kleur) om met een paar kanjers van vragen op te komen. Risico bij retrovragen en retro-denkvragen is dat het zeer moeilijk is om alle vragen waterdicht te krijgen, wat hun nochtans gelukt is. Er werd enkel over het hoofd gezien dat Aimé Antheunis ook nog kampioen was met RC Genk en dan was er nog... Bob De Keyser, verdediger van Bayer Leverkussen, speelde Uefacupfinale in 1988 en was daarmee de 7e Belg, die ooit een Europese finale speelde met een niet-Belgische ploeg. Allang vergeten door de meeste van ons, en dit was zo gebleven, ware het niet dat in deze kwis ene Guy De Dekker, auteur van "Belgian players - European cups 1955-2003", deel uit maakte van de verpletterende Gooners.

09:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |