16-11-05

Nijlen United wint quiz te Meerhout-Gestel

Met enige dagen vertraging dan toch nog een verslag over de voetbalquiz van 11 november laatsleden te Gestel-Meerhout. Goldstar, dat in deze quiz, zonder sterkhouder en quizopsteller Davy, maar met Jo Van Hoof, nooit in het stuk voorkwam, heeft even een paar dagen moeten bekomen van de figuurlijke mokerslag die in deze quiz werd toegediend. Zelfs het "ik bel een vriend" zou Goldstar niet geholpen hebben, daar de achterstand van 11 punten op de verdiende winnaars nooit met voldoende hulplijnen zou kunnen opgehaald worden. Wij pleiten dan ook onschuldig aangaande deze praktijken en veroordelen deze ten stelligste als team.
 
Opnieuw had Davy weer een quiz opgesteld met redelijk veel actuele vragen, afgewisseld met pittige foto's, stemmen en de nodige trucjes en verrassingsrondes. Na één ronde binnenlands voetbal waren er nog slechts drie leiders: FC Bouwel, Paling en De Spijkers. Dit drietal werd gevolgd door een twaalftal ploegen, die één puntje prijsgaven in deze eerste ronde. Het beloofde dus een spannende quizavond te worden. Dan volgde een behoorlijk pittige fotoronde, waar de Underdogs uitpakten met 18/20 en samen met Paling de leiding namen die hier één puntje minder scoorde. Mercator en het verrassende Tournee Generale volgden dan op één punt van de leiders. Verderop werd het deelnemersveld flink door mekaar geschud en volgde Goldstar dan al op vier punten van de leiders.
 
Na ronde 3 en 4 en de supergevarieerde variaronde leidde Paling de dans met een fikse voorsprong van vier punten op Nijlen United, naar gewoonte slechts met z'n drieën, vervolgens Mercator op zes punten, Kwistedatte op zeven, De Spijkers en de Underdogs op acht punten en Goldstar op negen punten, en dan al uitgeteld voor de overwinning. 
 
Na de pauze volgde nog een verrassingsronde rond het WK voetbal met geluidsfragmenten, die, wegens gebrekkige akoestiek of geluid, helaas niet voor iedereen erg duidelijk waren, en verder nog buitenlands en Europees voetbal 2005-2006 en de traditionele paninironde, dit keer een mix van nationale competitie en EK/WK. Dit leidde ertoe dat Paling voor het ingaan van de superronde uitzicht had op een eerste Q-Leaguezege met vier punten voorsprong op het opnieuw sterke Nijlen United, zes punten op Mercator, zeven op Kwistedatte en de Underdogs, acht op de Gooners, tien op de Posthoorn en elf punten op Goldstar en De Spijkers. Davy's superronde kennende zou het alsnog erg spannend kunnen worden. En zo bleek.
 
Het waren namelijk de Gooners en Nijlen United die een super-superronde wisten te spelen met 19/20, waardoor de Gooners van zes naar drie wisten te wippen en Nijlen United zelfs Paling (14/20) in extremis nog wisten te onttronen. Mercator verloor een plaatsje en werd vierde, terwijl Barca in de superronde met een knappe 17/20 nog van plaats 10 naar plaats vijf wisten te springen. Goldstar (met nog een redelijke 15/20 in de superronde) werd uiteindelijk negende op één schamel puntje van de nummer vijf.
 
De volledige uitslag is terug te vinden op de website van de Q-League: http://voetbalquizcircuit.skynetblogs.be.
 
"Den Davy was er niet bij" geldt voor Goldstar zeker als valabel excuus voor deze quiz. We zijn er van overtuigd als we hem vrijdagavond om kwart voor acht nog hadden kunnen overtuigen met Goldstar mee te spelen, dat hij ook alle antwoorden had geweten, zelfs zonder GSM. Het mocht echter niet zijn en vandaar dat wij ons bij deze smadelijke nederlaag neerleggen. Uiteraard willen we als team, en dit in naam van heel wat andere teams, die ons op de quizavond zelf, hetzij later hebben gesproken, Davy van harte proficiat wensen met de prachtige organisatie van deze quiz. De verrassingselementen worden elk jaar weer hoog gewaardeerd door het gehele quizcremium. Bij Goldstar zijn er leden, die ondanks een tweede smadelijke nederlaag op twee jaar tijd, dit weten te beamen.
 
En als we erg kritisch zijn op kleine foutjes die in de quiz sluipen bij andere organisatoren, zijn we ook kritisch voor onszelf of onze eigen ploeggenoten, die een quiz samenstellen. We werden er zaterdag tijdens een sportquiz te Boutersem door Kwistedatte, winnaar aldaar, op gewezen dat er een foutje in de quiz was geslopen tijdens de paninironde. Dit ging trouwens volledig buiten Davy om, maar was een foutje van Panini gemaakt in 1981, helaas zijn de feiten intussen verjaard en kan er geen klacht meer ingediend worden tegen Panini. De foto van Zoran Filipovic zou Zoran Filipovic niet zijn maar Dirk Ranson (volgens Kwistedatte). Zij hadden dit ook zo geantwoord, maar geen klacht ingediend aangezien dit moeilijk te bewijzen was en het niet in hun aard ligt hier een hele polemiek over op te zetten. Wij hebben dan zelf de proef op de som genomen en de gewraakte foto naast die van Dirk Ranson uit Panini 1982 en Zoran Filipovic uit Panini WK78 (uitgeschakelde landen) gelegd. Oordeelt u zelf maar.

Een dikke pluim dus voor Kwistedatte, die wekelijks het hele land doorkruisen om aan al onze quizzen deel te nemen, maar wel sterk de sportiviteitsgedachte hoog in het vaandel dragen en respect voor quizorganisator en mede-quizzers belangrijker vinden dan een polemiek rond één punt meer dat hun drie plaatsen winst had doen opleveren. Hopelijk dat ook andere ploegen hier eens over nadenken en tot inkeer komen (zie item fair-play op de Q-Leaguesite).
 
Tenslotte toch nog eens de knappe overwinning van Maarten Torfs' Nijlen United, opnieuw slechts met z'n drieën en opnieuw de beste in Meerhout-Gestel, benadrukken. Kon trouwens niet anders want de quiz vond plaats op 11 november... op Sint-Maarten.

19:44 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-05

Gooners winnen derde Q-Leaguequiz te Gierle

De geestelijke vader van de Q-League, Jan Staes, wist op vrijdag j.l. een veertigtal ploegen naar zijn eerste voetbalquiz te halen. In maart zal Jan nog een tweede keer aan de beurt zijn, ook al in het kader van de Q-League. Het beloofde met deelname van het gros van de quizploegen dus weer een spannend avondje te worden.
 
De quiz begon met enige vertraging, daar de techniek en meer bepaald de micro ons even in de steek liet. Voor de rest viel er organisatorisch absoluut niks aan te merken op deze goed georganiseerde quizavond. Goldstar, met Jo Van Hoof en zonder Dominique (op Oosterse stage) startte erg sterk met een 30 op 30 na twee rondes. Hoewel er nog enige commotie was tijdens de eerste ronde in verband met de topschutter in tweede nationale. Dit was wel duidelijk Kameroener Jeremie Njock, reeds goed voor een dubbele hattrick tegen Kortrijk en Eupen, en niet zoals verkeerdelijk vermeld Marcos Pereira, zoals ook de Gazet van Antwerpen zou beweerd hebben. Verder waren we ook erg benieuwd naar wie wist hoe de competitie van Qatar heette, nl. de Q-League. Goldstar kwam hier niet verder dan de Golf-Cup, de prins Alh-Hwa Rahncup en nog wat andere Oosterse prinsen, tot onze gastspeler Jo met de Q-League kwam aanzetten. Een gouden zet zo bleek. Ook in de derde ronde bleef Goldstar's clean sheet overeind. Ronde 4 deed dan het maximum van Goldstar sneuvelen, de Duitse stem van Daniel Van Buyten werd niet herkend.
 
De vijfde ronde (een tafelronde) zou erg belangrijk blijken, daar deze als bekerronde uit de bus kwam, Goldstar verslikte zich echter in deze ronde en met zes fouten, zakten ze terug tot de zesde stek, onder andere door een aantal flaters, mede ingegeven door de snelheid waarmee deze ronde diende afgewerkt te worden. Te veel fouten om een goede klassering te behouden, maar wel goed genoeg om een ronde verder te bekeren, daar tegenstanders Barca en Bezemheide op respectievelijk twee en vier punten strandden van Goldstar in deze ronde. Goldstar ging de pauze in met 102 op 110. Wat dit betekende in de stand was niet helemaal duidelijk, daar problemen met de printer, niet altijd tot goede tussenstanden leidde.
 
In ieder geval leidde één ronde na de pauze Mercator en Paling samen de dans, gevolgd op één punt door de Gooners op twee punten door de Underdogs en op drie punten door de Spijkers en Goldstar. De fotoronde was eerder gemakkelijk (30/30 voor Goldstar) en in ronde 8 over de jaren '80 verspeelde Goldstar nog twee kostbare punten, om met een clean sheet in ronde 9 de superronde in te gaan met twee punten achterstand op de verrassende leiders Mercator, gevolgd op één punt door de Gooners en op twee punten door Paling, de Underdogs en Goldstar. Ook de Spijkers deden met een achterstand van vier punten nog mee voor de overwinning.
 
In de superronde kwamen echter de Gooners het sterkst voor de dag met 26/30 en wonnen het pleit met twee punten voorsprong op Paling, drie op de Spijkers, vier op de Underdogs en Mercator en zeven punten op Goldstar, dat met een magere 20/30 deze quiz afsloot, door zes punten te verspelen na drie vragen (de Zweedse bekerfinale, zie hieronder) en de misser van de beslissende penalty in Nederland-Argentinië van het recente WK-20, zijnde Collins John, of was het John Collins (FC De Vrede)? Goldstar dacht aan Ricky Kruys.
 
De volledige einduitslag is terug te vinden op http://voetbalquizcircuit.skynetblogs.be, de officiële Q-Leaguesite.
 
Opmerkelijk was nog dat tijdens de superronde verkeerdelijk de volgende vraag werd gesteld: "Wie verloor recent de Zweedse bekerfinale met 8-1 van Djurgardens?", de driepunter van het thema "verliezende bekerfinalisten". Blijkbaar wist Goldstar als enige ploeg hierop te antwoorden: Atvidaberg (zie logo). Atvidaberg was inderdaad de verliezende bekerfinalist, hetzij niet met 8-1, maar slechts met 2-0. Elfsborg, het door de jury goedgekeurde antwoord, verloor wel met 8-1 van Djurgardens, maar niet in de bekerfinale, doch in de Zweedse competitie. Twee ploegen hadden Elfsborg en kregen de drie punten, m.n. de Spijkers en Libion. Zij hadden net als Jan Staes het verhaal over de met 8-1 verloren "bekerfinale" gelezen in... u raadt het al - de Gazet van Antwerpen. Door de drie extra punten die Goldstar hier misliep en de drie punten die de Spijkers hierdoor verzamelden, liep Goldstar uiteindelijk nog een derde plaats mis, goed voor zes Q-Leaguepunten extra en daardoor mee op kop met de Gooners. Goldstar heeft echter besloten - buiten deze vermelding - hier verder geen gehoor aan te geven, daar men zich er zelf van bewust is dat quizvragen opstellen geen sinecure is en vergissen - of vals vertrouwen van bronnen - menselijk is en anderzijds een voorbeeld te zijn aangaande fair-play, waar de Q-League op gestoeld is, iets wat misschien andere ploegen in het heetst van de strijd wel eens durven vergeten. Moraal van het verhaal: fair-play is tof en vertrouw nooit wat de gazetten schrijven - tenminste niet in Antwerpen -. (Kempens) zand erover, dus.
 
Tenslotte nog even vermelden dat er ook tombolaloten werden verkocht en jullie kunnen al raden wie er bij Goldstar weer in de prijzen viel... Inderdaad onze Davy. Hij won een bon van 10 Euro voor aankopen bij slagerij Staes-Van Zummeren, goed voor wat topkwaliteit pensen, hespen, koteletten en een extra portie Atvidabergsalade ... (grapje Jan, en no hard feelings namens Goldstar).

 


 

20:35 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |