15-01-06

Goldstar wint zijn tweede Q-Leaguequiz te Kalmthout

Vrijdag 13 januari 2006 heeft Goldstar de eerste voetbalquiz van het nieuwe jaar en meteen ook de 6e uit de Q-Leaguereeks gewonnen. In een tumultrijke quiz ging Goldstar de Q-Leagueleiders de Gooners vooraf, die samen met Kwistedatte het grootste slachtoffer werden van de bewuste achtste ronde, waar maar liefst twaalf kampioenen uit de Antwerpse provinciale reeksen seizoen 2004-2005 werden gevraagd, niet eenvoudig uiteraard als je niet uit de provincie komt.

 

Het bleek voor organisator Dirk Calluy echt vrijdag de 13e te zijn. Want daar waar de meeste ploegen het eens waren over het sterke opzet van de quiz met een goede mix van vragen over vroeger en nu, werd er achteraf vooral onthouden dat er toch wel behoorlijk veel onvolkomenheden in de vraagstelling of antwoorden zaten. Bovendien verliep de puntentelling bij momenten nogal hectisch (met het doorgeven van ploegnummer in plaats van score,...). Wat samengeteld toch wel een donkere schaduw wierp op deze quiz, waar verder qua organisatie niks op aan te merken viel.

 

Het begon reeds in ronde 1, die de traditionele vraag rond de speler van het jaar in Engeland bevatte. Zoals de meeste voetbalkenners weten, bestaan er in Engeland twee van dergelijke klassementen op het einde van het seizoen. De "English soccer writers", de vereniging van journalisten zeg maar, verkozen Frank Lampard tot speler van het jaar voor zijn ploegmaat John Terry en Liverpoolverdediger Jamie Carragher. De PFA (professional footballers association), de collega-voetballers verkozen echter John Terry, die het haalde voor, jawel, Frank Lampard en Steven Gerrard (Liverpool). Elk jaar weer een struikelblok voor de quizopsteller indien niet duidelijk gespecificeerd. Gelukkig kozen de meeste quizploegen voor Lampard, waardoor zeven quizploegen, waaronder de top 3 uit de Q-League ronde 1 afsloten met 10/10.

 

De tweede ronde moest Goldstar zijn eerste punten laten liggen en scoorde een 8/10. De Griekse kampioen 2004-2005 (AEK Athene volgens de quizorganisator) en de laatste topschutter in de Belgische competitie die zijn titel wist te verlengen (Josip Weber volgens de quizorganisator) werden gemist. Goldstar ging voor Olympiakos en Wesley Sonck (niet voor het laatst in de picture in deze quiz, maar daarover later meer). Want was het niet Olympiakos Athene dat in het seizoen 2004-2005 de titel pakte in de Griekse competitie met 65 punten, één meer dan Panathinaikos en drie meer dan AEK Athene. Hierdoor was Olympiakos meteen ook direct geplaatst voor de Champions League. Deze fout werd later toegegeven, doch is Goldstar - wellicht door een administratieve fout - wel op acht punten blijven steken. En wat te denken van Wesley Sonck, want was hij niet diegene die topschutter werd met 30 doelpunten in het kampioenenjaar van RC Genk (2001-2002) en verlengde hij die titel niet één jaar later met 22 doelpunten (2002-2003), een topschutterstitel die hij toen deelde met Cedric Roussel (Bergen). Terwijl onze goede vriend, Josip Weber, tegenwoordig vertegenwoordiger voor DL Chemicals in Kroatië, zijn laatste titel verlengde in het seizoen 1993-1994. De klacht van Goldstar hieromtrent werd echter onontvankelijk verklaard door de jury.

 

De eerste fotoronde volgde die goed in mekaar zat met een goede mix van vroeger en nu en behoorlijk duidelijke copies, wat later op de avond nog zou veranderen. Onder andere in de tussenronde met vijf foto's van stadions, waarvan de laatste, het Willem II-stadion in Tilburg, eruitzag als een overdekte ijspiste. Uiteindelijk geldt hierbij wel dat dit voor elke ploeg hetzelfde is. Goldstar mistte hier alle vijf de stadionfoto's en daarnaast nog de naam van het stadion van Atletico Madrid (Sanchez Pijuan volgens de quizorganisator), maar speelt Atletico Madrid niet reeds sinds 2 oktober 1966 in het Vicente Calderonstadion en FC Sevilla sinds 7 september 1958 in het Sanchez Pijuan-stadion. Ook deze klacht werd verworpen, waardoor Goldstar de pauze inging met een achterstand van 5 punten op de Gooners en verder nog FC De Vrede, Kwistedatte, Paling en de Spijkers moest vooraf laten gaan. Opmerkelijk was nog de vraag in ronde 4 rond een lokale held geboren in 1951 die begonnen was bij Vitesse Stabroek, vervolgens voor Beerschot had gespeeld en in 1979 (blijkbaar dus op zijn 28e naar Antwerp was getrokken). Mooie vraag uit de oude doos en blijkbaar door niemand goed geantwoord. Achteraf bleek het om Patrick Ipermans (foto) te gaan, wat tot enige consternatie leidde. Deze informatie klopte op het geboortejaar na, zijnde 1959 i.p.v. 1951 en dus reeds op zijn 20e naar Antwerp, wat indertijd enige commotie veroorzaakte, daar dit gebeurde door een administratieve fout op het Kiel (dus in deze context wel een passende vraag). Misschien had een volledige carriere van deze speler toch wat ploegen op het juiste spoor kunnen zetten. Ipermans speelde later nog voor Cercle, Germinal Ekeren en beëindigde zijn carriere op het hoogste vlak op 13 mei 1989 met een 4-2 nederlaag van RWDM, zijn laatste club in eerste, op Anderlecht.

 

De gokronde werd door iedereen goed overleeft, waarin we zochten naar Juan Lozano, op basis van één letter uit elke ronde, behalve bij Paling die slechts 3/10 haalden. De andere Q-Leagueploegen zaten tussen de 6 en de 8 punten op deze ronde met een uitschieter van de Prutsers, die Juan Lozano al na twee rondes gevonden hadden (of toen al de moed hadden om af te geven), want Goldstar had de naam Lozano al op papier staan als mogelijk antwoord na de tip dat het om een speler ging uit de jaren 70-80. Er werd echter op zeker gespeeld en pas na ronde 3 afgegeven, goed voor acht punten.

 

Het tweede deel van de quiz werd echter overschaduwd door een aantal spijtige voorvallen, zo was er de ridicule vraag rond Wesley Sonck, die in 1996 bij Germinal Ekeren terechtkwam en daarvoor door Eendracht Aalst weggekocht werd bij een Nederlandse club. De vraagtekens vlogen door de zaal. Toch wel een flagrante flater van de organisatie, die toch nog op meer sympathie kan rekenen dan het feloverdreven hoongelach van sommige quizploegen, dat hierop volgde. Het was niet de meest charmante fout, die misschien door de meeste voetballeken niet zou zijn gemaakt, maar het is wel belangrijk om alsnog het respect te bewaren voor de organisatie of collega-quizzers. Goldstar liet zich hier niet in meeslepen en wist door deductie te besluiten dat het hier wellicht om Edwin Van Ankeren en niet Wesley Sonck ging en diens vorige club was... PSV. Hierdoor scoorde Goldstar in deze ronde als enige ploeg een tien. Zonder pretentieus te klinken, vinden we bij Goldstar dat hierdoor dat punt dan ook een verdiend punt was.

 

De achtste ronde was dan wellicht de druppel die bij velen de emmer deed overlopen. De kampioenen 2004-2005 werden gevraagd van eerste nationale tot en met alle reeksen provinciale (maar enkel uit de provincie Antwerpen). Dit was dus meteen de dooddoener voor alle niet-Antwerpse quizzers, die nota bene nog het verst moeten reizen om op de quiz te komen en 's avonds ook het laatst weer terug thuis zijn. Een gemaakte fout, die niet wordt hersteld, en die éénieder die quizzen organiseert kan overkomen, of een onduidelijke foto, zijn voor elke ploeg gelijk en hiermee win of verlies je dan ook geen quiz, maar een vragenronde als deze kan de waardeverhoudingen wel eens door mekaar schudden en dat was uiteraard een spijtige zaak.

 

Verder was ook de bijnamenronde er een beetje te veel aan, en had de organisator dan misschien toch beter voor een traditionele superronde gekozen. Bijnamen is en blijft een moeilijk iets, daar sommige spelers of sommige ploegen meerdere bijnamen kunnen hebben. Want was nu Lev Yashin "de zwarte spin", "de zwarte panter" of "de zwarte octopus" (deze laatste volgens de organisatie), zelfde geldt voor Barcelona en de "blaugrana" of zijn het de "azulgrana" (organisatie) en de voorstanders van Johan Cruyff zullen over "het genie" spreken en zijn tegenstanders over "het orakel van Betondorp" (organisatie). En is de "goddelijke kanaries" als bijnaam voor het Braziliaanse elftal niet al even vaak gebruikt en des te mooier dan "selecao".

 

De volledige uitslag is te vinden op de Q-Leaguesite en Goldstar beseft dat het de zege te danken heeft aan de provinciale ronde, waarin Tom zijn beste beentje voorzette met 15/20. De grote verliezers hier waren Kwistedatte en Gooners met telkens 6/20, die daarmee ook nog twee vierdeklassers mistten (want naar onze mening wel tot het collectief geheugen van een quizploeg mag behoren, waardoor Goldstar in feite hier twee punten beter deed dan de voornaamste concurrenten in deze quiz. Zonder deze ronde had Goldstar misschien/wellicht de zege moeten laten aan de Gooners, hoewel dat dan weer afhing van wat betwiste vragen. In ieder geval een tumultueuze quiz, maar wel eentje die misschien door zijn uitslag weer enige spanning in de Q-League heeft gebracht. De organisatie zal zich wellicht beraden over hoe bovenstaande zaken te voorkomen een volgende keer en misschien wat meer tijd steken in het checken en dubbel-checken van vragen, alsook respecteren dat er ploegen van verder komen en de lokale vragen (waarvan er best een paar in een quiz mogen zitten voor de gelegenheidsquizzer) te beperken. Aan de rest van de organisatie dient niet gesleuteld, niemand heeft dorst moeten leiden en de croque monsieurs zijn nergens beter als bij Bezemheide Sport. 

13:30 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.