21-01-06

Ronaldinho en de Gooners winnen eerste voetbalquiz van HO Testelt

Vrijdag 20 januari was het weer zover. Eindelijk nog eens een voetbalquizje wat niet tot de Q-League behoorde, met andere woorden een relaxerend quizje zonder stress. Bovendien was het de eerste quiz ingericht door voetbalvereniging HO Testelt, wat betekent dat er zeker gevraagd zou worden welke Belg de eerste wereldbekerfinale floot (John Langenus), een vraag die iedereen hoort te vragen als hij/zij een eerste quiz inricht. Bij dit soort quizzen is het altijd handig ook te weten wanneer de plaatselijke club werd opgericht (1950) en wat hun stamnummer is (5377). Komt altijd weer van pas. Voor Goldstar verliep dan ook alles vlekkeloos. We waren tijdig weg en zelfs de traditionele "ik moet toch mijn vrouw nog een knuffel geven" van Davy duurde slechts 2 minuten en 4 seconden. Wellicht een nieuw record, zoniet zeker een beste jaarprestatie.

 

De accomodatie mocht er zijn in zaal "De Zil". Vragen geprojecteerd op het scherm, met daarop tot aanvang van de quiz, het logo en stamnummer van HO Testelt (altijd handig dit even te noteren). Voldoende bediening en aan de jurytafel vijf lieftallige, jonge goedogende dames, waarvan er blijkbaar ook nog minstens één met een laptop overweg kon. De quiz ging op 300 punten, er moest dus gewerkt worden vanavond, niet in het minst door de dames aan de jurytafel (samen naar het toilet zou er zeker niet inzitten vanavond). De Q-Leaguequizzen namen een weekje vrij of trokken naar de voetbalquiz in Hasselt, maar toch was de top 3 aanwezig. Deze werden keurig in het midden van de zaal geposteerd met de Gooners, Paling en Goldstar naast mekaar. Er werd begonnen met het uitdelen van een tafelronde op 100 punten, deze diende afgegeven te worden na ronde 5 en bestond uit foto's, logo's, stadionfoto's, een rebus, sponsors, truitjes,... (100 vragen in totaal). Tussendoor liepen dan de vragenrondes van een behoorlijk niveau, met vooral recente vragen die door veel gelegenheidsploegen konden worden opgelost, maar ook een paar pittige vragen, die het verschil konden maken tussen de toppers.

 

Zo verslikte Goldstar zich in de keeper van de Argentijnse nationale ploeg en van de Boca Juniors, met name Roberto Carlos Abbondanzieri. Kim zat er dicht bij en gebruikte ongeveer alle letters uit zijn naam, maar kwam niet verder dan Azonbammieri. Tja, dit zou nog eens een woord zijn voor "Toeters en Bellen" op VT 4. "Mensen, we zoeken een Argentijnse doelman voor 120000 Euro, 120000 Euro, dit is bijna 5 miljoen oude Belgische franken en we zoeken hem al zes maanden, blijkbaar is er niemand aan het kijken op deze zonnige zaterdag, 120000 Euro en nog steeds geen tiende beller....".

 

Voor de rest verliep het voor Goldstar redelijk vlotjes. Met een klein misstapje in ronde twee. Waar ref Tom "Eureka" riep op de vraag wie de kledingsponsor van onze scheidsrechters was "het is Errea", maar het bleek "Erima" te zijn, een "Erreurke" dus van onze Tom, wat gelukkig niet te hard knaagde aan zijn zelfvertrouwen voor het vervolg van de quiz.

 

Er was ook een regionale ronde, die in tegenstelling tot vorige week gelukkig maar over vijf vragen ging, want we bevonden ons op vreemd terrein in de provincie Brabant nu. Doch wat bleek, elke vraag telde wel voor drie punten. Voor Goldstar viel het nog mee, buiten het feit dat we niet wistten dat er bij Sparta Schaffen met vierkante doelpalen wordt gevoetbald (laat staan dat we al wisten dat er in Schaffen überhaupt gevoetbald werd) en dat de afkorting in KMJCFC Zichem staat voor Koninklijke Marie-Josee Footbal Club en niet voor Maria Jeugd of Meisjes en Jongens. Doch wist Goldstar hier de schade te beperken en slechts één vraag, maar wel dus drie punten toe te geven op de 'Brabantse' Gooners. Het stamnummer van HO Testelt hadden we wel goed genoteerd voor de quiz.

 

Bij de pauze leidden de Gooners met 162 punten, zeven meer dan Goldstar, die wel vijf punten te kort hadden gekregen op de tafelronde (90/100 ipv 95/100) en daardoor eigenlijk maar twee punten achterstonden, terwijl Paling met 144 punten derde stond. Goldstar reclameerde de vijf punten zoals het een beleefde quizploeg betaamt (door dit op het antwoordblad van de volgende ronde te vermelden). Tja, anderzijds is het ook niet zo gepast te gaan roepen en tieren aan een jurytafel, die enkel uit lieftallige dames bestaat. Het viel ons daarom ook op dat Davy de stijl van reclameren ook duidelijk aanpastte. Wat normaal kort, krachtig en kordaat gebeurt, zoals "vraag 6: Sonck, 100% zeker", leek nu wel op een lange liefdesverklaring. Er bleef nog amper plaats over op het antwoordblad om de antwoorden neer te schrijven. Duidelijk een tip voor alle quizorganisatoren: zet enkel nog vrouwen in de jury die er goed uitzien, zorg er echter wel voor om je vragenrondes dan te beperken tot maximum 90 punten. Dit telt namelijk wat makkelijker.

 

Waar de eerste ronde er als quiz best mocht zijn, zelfs kon en mocht thuishoren in een Q-League, viel het niveau na de pauze een beetje terug. Men zocht meer de link naar het verleden van het voetbal, maar de vragen waren te gemakkelijk voor de doorwinterde quizzers om hier nog voor afscheiding te zorgen. Vragen naar de echte en volledige naam van Pele, of de legendarische Nederlandse nummer 14 en uiteraard naar John Langenus kunnen zeker geen quiz bepalen voor de toppers. Dit leidde dan ook tot een tussenstand voor de bonusronde, maar nog zonder de superronde mee te tellen met de Gooners aan de leiding met 208 punten, gevolgd door Goldstar met 200 punten en Paling met 184 punten. Goldstar scoorde het maximum op de superronde 45/45, waar de Gooners één keer niet gokten en 42/45 totaliseerden. Daar ook Goldstar nog steeds zijn vijf punten uit de tafelronde er niet bij gekregen had (wellicht wel reeds aangepast met Tipex op het scherm, maar nog niet in de Excell-spreadsheet) betekende dit dat de Gooners en Goldstar zij-aan-zij de laatste rechte lijn ingingen.

Die laatste rechte lijn was een unicum in de voetbalquizgeschiedenis. Helaas zijn hiervan geen foto's nog beelden beschikbaar. De bonusronde ging er om voor het meest te jongleren met een bal. Elke ploeg mocht één speler afvaardigen. Bij Goldstar was de keuze snel gemaakt. Ref Tom kan enkel met zijn fluitje jongleren (dat van scheidsrechter wel te verstaan), Dominique weet al niet meer hoe rond een bal is sinds zijn laatste officiële match, en dito liesblessure, tegen de Heikneuters op 12 mei 1994, verloren met 1-7 nota bene (de 0-4 was dan ook het laatste doelpunt uit zijn carriere). Dus eigenlijk was het simpel. Goldstar kon die quiz gewoon niet verliezen, want wij hadden immers Davy in onze rangen, ex-speler van onder andere Gerhees (stamnummer 3216), Berg en Dal (stamnummer 3057) en ooit nog getest door stamnummer 322, dat toen om financiële redenen niet durfden door te pakken en ene B.Strupar aantrok in plaats van het grote talent uit Paal (het Belgische voetballandschap had er heel anders kunnen uitzien vandaag). Maar het onmogelijke gebeurde, Davy weigerde de zware taak van Goldstar-jongleur op zich te nemen en verwees naar zijn schoeisel. Tja, met die schoenen hadden we hem dan ook beter naar "Sterren op de Dansvloer" gestuurd dan naar een voetbalquiz. Bovendien had hij zich hier niet aan verwacht en net nog een paar porties bitterballen binnengespeeld. Het lot van Goldstar lag dus in handen van Kim, in zijn jonge jaren in Dessel genoemd als "de nieuwe Goots", later "de Carsten Janker van de lage landen" en sinds enkele weken "de blonde Pele". De gekende kreten "Come ón, Kim" klonken door de zaal.

 

Het was echter Paling, die van het kransje favorieten de spits mocht afbijten. Tja, een "jonglerende Paling" daar hebben ze in het dolfinarium in Brugge nog niet aan gedacht (hoewel er nog even enig protest was van enkele aanwezige Gaia-sympathisanten). We hadden even gehoopt op Roger, nog herstellende van zijn fout in de superronde, waar hij de verliezende finalisten van de Uefacup gaf ipv de gevraagde verliezende finalisten van de Champions League -, maar het werd uiteindelijk Julien, afscheidsnemend jeugdtrainer van KSK Wavria, een topper dus. Julien had echter de pech niet op Centre Court (in de gang van de feestzaal), maar op het tweede veld te moeten aantreden, waar tussen de prijzentafel gejongleerd diende te worden met twee ploegen terzelfdertijd. Julien nam een prachtige start met vier nagenoeg perfekte baltoetsen, maar botste toen tegen zijn tegenstander, waardoor zijn vijfde baltoets de edele geslachtsdelen van zijn tegenstander raakte en de voetbal de grond raakte. 4 + 2 maakte dus 6 punten voor Paling.

 

Bij de Gooners was de keuze ook snel gemaakt. Vader Moyens viel af, want die was nog bezig met een lekkere kom verse soep. Stijn evenzeer, want "De Boeck en techniek" dat is als een tang op een varken en voor Wouter zou de druk wellicht te hoog worden voor eigen volk. Dus werd het dan Steven. De psychologische oorlogsvoering in de catacomben kon beginnen. Kim wist wijselijk Steven te laten voorgaan, die een 35-tal keer de bal wist hoog te houden (goed voor 10 punten), volledig in de stijl van Ronaldinho, niet gebruik makend van de deklat dit keer, want die was er niet in zaal "De Zil", maar wel van de deur naar de feestzaal. Kim ging ten onder aan de druk en kwam niet verder dan 7 baltoetsen (goed voor 2 punten). Hierdoor waren de Gooners dus de verdiende winnaars van deze -wel erg- sportieve quiz.

 

Uiteindelijk wonnen de Gooners de quiz met 280 punten, 35 meer dan Goldstar (die 18 punten kregen op de superronde, waar ze er eigenlijk 45 behaalden - blijkbaar was de jury behoorlijk onder de indruk bij het verbeteren van de Goldstar-formulieren, zou dat toch aan die blonde kop van Kim liggen-) en 38 meer dan Paling, dat hierdoor nog bijna de tweede plaats pakte. Verderop volgden de Chellebies (225), de Lachers (219) en Zammel 2 (215). Al bij al kon er gesproken worden van een gezellig quizavondje, met best wel goede vragen en we hebben met z'n allen nog eens goed gelachen en daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

 

De praktische proef is hiermee dan ook geboren in het voetbalquizcircuit, binnenkort worden de quizzen dus beslist met abseilen van de Romboutstoren (Walem, Mechelen), armdrukken met Julien (Wavria), op en neer de Dijle overzwemmen (Heverlee), worsten draaien (bij slager Jan in Gierle) en Tom en Kim voorzien als bonusronde een danscompetitie Flamencodansen met Kaat Dillen in Witgoor. Den Davy heeft zijn dansschoentjes al klaarstaan.

 

Alvorens het avondje af te sluiten met een laat diner in de Santa Maria in Meerhout, kostte het Goldstar nog enige moeite om de parking van "De Zil" te verlaten. Tom, loodste ons echter als een waar (lucht)verkeersleider van de parking en toen we zover waren (ongeveer vijf tot tien minuten later) kwam Davy ook naar buiten. "Ik moet toch mijn vrouw nog een knuffel geven?" ging als excuus dit keer niet op, dus koos hij voor "ik heb die Zammelaars nog warm gemaakt?". Even dachten we dat hij het over de jurytafel had, waar hij de tekortgekomen 27 punten was gaan claimen, maar hij bleek het blijkbaar over potentiële inschrijvers voor de "Vlaamse Voetbalcrack" te hebben.

 

Nu dus op naar Wechel, want één ding is zeker: "Goldstar wint de beker".

14:11 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.