11-03-06

Historische zege voor Libion te Genebos (Ham)

Vrijdag 10 maart 2006 zal niet alleen de geschiedenisboeken ingaan als de zwarte vrijdag voor Anderlecht na het 3-0 verlies bij STVV, maar ook als de avond waarop Libion zijn allereerste voetbalquiz ooit wist binnen te halen, hetzij door het in laatste instantie doorvoeren van enige transfers.

Slechts 16 ploegen zakten af naar zaal Sint-Jan te Genebos-Ham. De jongens van de "Eustelboys", intussen ook reeds wat quizervaring rijker, zagen in laatste instantie nog vier ploegen afvallen om diverse redenen. De meeste Q-Leagueploegen bleven afwezig om zich wellicht voor te bereiden op het Q-Leaguegeweld wat vanaf volgende week weer in volle hevigheid gaat losbarsten. Wel van de partij FC De Vrede, weer voltallig nu Marc Geentjens weer terug was van zijn drie weken durende geheime opdracht in Amerika, Brazilië en Chili. Helaas voor Marc vanavond geen vragen over de Braziliaanse tweede en derde klasse. Verder ook nog FC Bouwel met z'n drieën, Libion - door afwezigheid van sterkhouder Guy Raeymaekers - versterkt met Luc Van Loock (ZVC Turnhout), werkzaam bij kippenslachterij Verbinnen in Olen maar nog steeds niet opgehokt en het Goldstar duo Dominique Goven en Kim Wuyts. Ook nog SC De Noorderkempen, Bezemheide en Hoger Op als Q-Leagueploegen. Verder was het ook uitkijken naar de Passmasters versterkt met Gooner Wouter Pelgrims. Over uitkijken gesproken, we waren ook erg benieuwd naar "De Players 1" en "De Players 2", waarbij de 1 en de 2 stonden voor het aantal bevallige blondines die tot de quizploeg behoorde. Dus na de intrede van de gokchinees en de zwarte scheidsrechter in het Belgisch voetbal, deed sinds vrijdagavond ook de bevallige blondine haar intrede in het quizmilieu. Tijd voor het Q-Leaguebestuur, me dunkt, om eens na te denken over de "miss Q-League" verkiezing.

De "Eustelboys" hadden hun best gedaan om een gevarieerde quiz in mekaar te steken. De nadruk lag sterk op het erg recente voetbalverleden, maar tevens werd er ook een ronde aan de geschiedenis van het WK gewijd. Libion startte het sterkst en totaliseerde als enige van het hele deelnemersveld het maximum na de eerste ronde (Belgisch voetbal 2005-2006). FC De Vrede, FC Bouwel en de Passmasters volgden op één punt. Tot hiertoe was het trouwens nog erg simpel om de score bij te houden, want vanaf ronde twee ging de score verder met halve punten. Op de vragen viel echter weinig tot niets aan te merken in deze - zeker voor de aanwezige gelegenheidsploegen - onderhoudende quiz. Enkel een paar schoonheidsfoutjes zoals de penaltymisser voor Italië - naast Roberto Baggio - in de WK finale van 1994, wat niet enkel Baresi, maar ook Massaro was, en de vraag tegen wie Japan verloor in de 1/16e finale van het WK2002. Voor zover wij weten heeft er nog nooit een 1/16e finale op een WK plaatsgevonden. Maar zoals gezegd ging het hier om schoonheidsfoutjes, die geen enkele invloed hadden op het eindresultaat. Dikke proficiat dus voor de "Eustelboys" voor het opzet van hun quiz, die keurig om 24 uur was afgelopen, tijd te over voor een bezoekje aan de Santa Maria.

Aan de pauze leidde Libion met 87 punten, gevolgd door FC De Vrede met 85, de Passmasters met 84,5, FC Bouwel met 84 en De Noorderkempen met 77. Intussen troepten naast de drie vernoemde blondines steeds meer vrouwen de zaal binnen, die zich wonderwel in een vreemd ritueel in een halve kring verzamelden achter in de zaal. Aan het hoofd van die kring bevond zich een man op leeftijd, waarvan het vermoeden rees dat het om de plaatselijke dorpspastoor ging, die over zijn schapen - in dit geval dus ooitjes - waakte. Volgens de geruchten bleek het om de vader van voetbaltrainer Willy Reynders te gaan, wat de verdere geruchten dan weer voedde dat Willy Reynders een onecht kind bleek te zijn van de dorpspastoor van Genebos. Verwarring alom dus, zeker voor Marc, die het aantal aanwezige jonge dames in 'Duvels' probeerde te evenaren.

Er werd overigens ook nog verder gequizt en het bleek erg spannend te gaan worden, want vlak voor de superronde stond Libion aan de leiding met 134 punten, gevolgd door de Passmasters op 1,5 punt en door FC De Vrede en FC Bouwel, beiden op 2 punten. Intussen waren ook de twee grootmoeders van de bevallige blondines de zaal binnengewandeld, zes rondes te laat om de foto van Jean Nicolay uit hun jonge jaren te herkennen. Het mocht echter niet mislukken: Libion moest aan zijn eerste zege geholpen worden en hierbij waren alle middelen geoorloofd. Libion speculeerde erop dat de Passmasters de druk van een eerste overwinning niet zouden aankunnen en dat FC Bouwel, wat dicht bij Lier ligt, wellicht flink ging gokken in de superronde, dus moest de echte tegenstand van FC De Vrede komen. Marc had de grootmoeders al gevraagd een paar keer voor de tafel van FC De Vrede door te paraderen om zo Joël en de zijnen van streek te brengen, maar noch Marc Geentjens, intussen gewoon aan redelijk wat Braziliaanse schonen, als Joël, koel als altijd (dit keer zonder pet), lieten zich niet uit hun concentratie brengen. Toen achtte Kim zijn moment gekomen en onder het mom van "ik ga eens vragen hoeveel die mannen op de laatste ronde hadden", stootte hij het volle limonade-glas van de Geert, alsook de versgetapte pint van Joël over de tafel van FC De Vrede. Gelukkig voor Kim kon Joël de interne Vrede bewaren en liep het incident met een sisser af. Doch wel genoeg om FC De Vrede volledig uit hun concentratie te halen.

De overwinning van Libion was dus zo goed als een feit, maar hing nog even aan een zijden draadje, want de vraag over de kledingsponsors van Werder Bremen, Liverpool en Villareal werd gemist, waardoor 26/30 werd getotaliseerd in de superronde. De Passmasters scoorden echter maar 24/30, FC De Vrede 19/30 en FC Bouwel 16/30. Vervolgens werd dus Libion, voor het eerst in zijn bestaan uitgeroepen tot winnaar van een voetbalquiz. Althans voor even, want plots bedacht de jury zich, bedwelmd wellicht door het naar bier riekend antwoordblad van FC De Vrede en werd er gemeld dat er een andere winnaar was, zijnde FC De Vrede. Begrijpe wie kan. Waarna de presentator zich excuseerde en wist te vertellen dat er een fout was met Excel, het spreadsheetprogramma van Microsoft. Dat er een Chinees is met een kledingzaak in Parijs, die de hele Belgische voetbalwereld belazerd tot daar aan toe, maar dat Bill Gates met zijn Excelprogramma, quizuitslagen manipuleert ten voordele van De Vrede, dat ging er bij ons niet in. "Het is of den "Duvel" er mee speelt", siste Marc "alweer geen overwinning". Uiteindelijk bleek het om een rekenfout van de jury te gaan en werd Libion alsnog tot winnaar uitgeroepen, de Passmasters werden verdienstelijk tweede (hopelijk zien we hen binnenkort terug in de Q-League, waar zij zeker niet zouden misstaan). Voor FC De Vrede was er een derde plaats en een natte broek vol bier weggelegd. 

Terwijl intussen steeds meer vrouwelijke decolletés de zaal binnenstroomden - hoe later op den avond, hoe schoner het volk, zegt men wel eens - kunnen we nog vermelden dat "De Players 1" 45,5 punten totaliseerden, net een half punt meer dan "De Players 2" met 45 punten, wat tot de conclusie mag leidden dat men beter af is met één blondine dan met twee. Het welgemeende "wij danken u voor uw komst!" van de presentator, kon dan ook gezien het aantal aanwezige vrouwelijk schoon als erg dubbelzinnig worden opgevat. 

De uitslag:

1 Libion 159; 2 De Passmasters 156,5; 3 FC De Vrede 151; 4 FC Bouwel 148; 5 De Noorderkempen 139; 6 Fanclub Polleke Herijgers 128,5; 7 Bezemheide 125,5; 8 The Hammers 127,5; 9 Dry Zillenhof Geel 108,5; 10 Hoger Op 104,5; 11 De Potskes 104; 12 Sölden here we come 91; 13 De Lauderboys 71; 14 FC Campina 68; 15 De Players 1 45,5; 16 De Players 2 45

Volgende week wordt het weer een beetje serieuzer met de quiz van Walem in hartje Mechelen, waar Goldstar weer op volle sterkte kan aantreden.  

02:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.